KHBL’s bestyrelse havde fået den idé at hjemkøbe brygkits til brygning af den ikoniske "Westvleteren 12", således at medlemmerne kunne brygge disse kits sammen. Øllen betegnes af nogle som værende en af verdens bedste øl, og er en af de få øl der har scoret de fulde 100% på flere af de kendte øl-sites. Samtidigt er den, ikke overraskende svær at få fat i, og ofte ret dyr. Så hvorfor ikke brygge en klon af denne skønne øl, hvilket bestyrelsen lagde op til.

Forventningen er, at den færdige øl efter ca. 6 måneders lagring ender op som en mørk, fyldig og sødlig øl der er balanceret til perfektion.

Alkohol: 10,2%
Farve: 53 EBC
Bitterhed: 27 IBU
Gærtype: Overgær

Tanken er, at lave hold af 3 personer (erfarne og nybegynder) og lade dem sammen forstå og brygge øllen efter den udleverede opskrift uden tilsætning af yderligere smagsingredienser end de der følger med i pakken. Dog kan vandbehandling, nedskallering af opskriften, så de passer til den påtænkte brygenhed (kittet er til 25L og indeholder 8.5kg malt) samt tvangskarbonering tillades. Dermed må der ikke ændres på humle og gær eller ændres på humletilsætningen.

Vi håber, at vi den 26. oktober 2022 når vi mødes igen på Hugos for at smage på de op 6 ens bryg, vil se og smage en forskel på øllen brygget på forskellige anlæg og om måden man har brygget samt lagret på giver en forskel i smag, aroma, fylde m.m. Denne sammenligningsøvelse giver forhåbentligt et godt grundlag for, at vi hver især bliver bedre til at brygge ud fra egne og andres opskrifter.

Holdsammensætningen blev bekendtgjort umiddelbart op til afholdelse af vores klubaften onsdag den 30. marts på Mad Molly. Her blev brygkits udleveret, hvorefter de enkelte hold gik i gang med forberedelsen og bestemme hvor og hvornår brygningen skulle foregå samt på hvilket udstyr.

Til dato har alle seks hold brygget deres "Westvleteren 12"-klon og tilbagemeldingen fra de enkelte hold omkring deres brygdag har været yderst positive, hvor der blev udvekslet viden og smagt på hjemmebryg.

   

   

Jan-Ulrik Hansen

2022/03/30 00:00

Artikler

Jubilæumsbrag ved Køge Øldag 2022 trods våd start

Indtil lørdag den 27. August havde det ikke regnet i 4-5 uger, men netop denne lørdag morgen åbnede himlen sig og regnen væltede ned fra den tidlige morgenstund mens vi satte Køge HåndbryggerLau...

2022/08/30

Smagning og udvælgelse af 2022 julebrygen i KHBL

Ni kandidatøl stillede op den 17. august på Hugos Kælder i Køge til dette års smagning og udvælgelse af årets julebryg 2022 i Køge HåndbryggerLaug. Feltet af håndbryggede øl var bredt gåe...

2022/08/18

Stor succes ved DM i Håndbryg 2022

Endnu engang stor succes ved DM i Håndbryg til Køge HåndbryggerLaug (KHBL). For andet år i træk er et medlem af KHBL blevet kåret som den bedste håndbrygger i Danmark. I 2021 var det gutterne ...

2022/08/05

Klubaften: Forstå kemien bag ølbrygning

Det lyder måske lidt kedeligt, men det var yderst interessant at høre om kemien bag ølbrygning på vores seneste klubaften den 25. Maj 2022. Vi havde til lejligheden allieret os med vores bestyrels...

2022/06/20

Lyn-øldommerkursus - 30. marts 2022

Carsten Holløse (formand for danske øldommere) havde sammen med Jan Schmidt lovet at give os medlemmer i KHBL et lyn-øldommer kursus i hvorledes vi på en god og saglig måde kan bedømme egne og a...

2022/04/01

Medaljehøst ved DM i Håndbryg 2021

Ikke mindre end 6 medaljer blev det til ved DM i Håndbryg 2021, der blev live-streamet på Facebook den 20. november. Et event afholdt af Danske Øldommere. Flere medlemmer af KHBL havde sat hinanden...

2021/11/30

Øllets dag 2021

Lørdag den 4. september 2021. Øllets dag den 4. september 2021 Øllets Dag er en årligt tilbagevendende begivenhed, som foregår første lørdag i september. Formålet med Øllets Dag er at få...

2021/09/04

Smagen af jul...

Onsdag den 25. august 2021. Julen står for døren eller ihver tilfælde hvis man skal nå at have julens øl klar, så er det ved at være tid... Derfor afholdt vi smagning af håndbrygget juleøl,...

2021/09/03

Brygmetoder, udstyr og brygprogrammer

Torsdag den 2. september 2021. Det var 13 nysgerrige medlemmer der var mødt op til efterårets første klubaften, som handlede om brygmetoder, udstyr og brygprogrammer. Der blev både vist billed...

2021/09/02

Online fredagsbar

Fredag den 25. juni 2021. Vi har i KHBL tidligere afholdt en online smagning, hvor vi havde indkøbt specialøl hos WIKA Meny i Køge, hvorefter Brian fra WIKA supporteret af vores eget medlem Jonas ...

2021/07/02

Smagen af fejl...

Torsdag den 17. juni 2021. Før verden blev "lukket ned" pga. Cornoa, indkøbte foreningen 3 smags-kits, så vi kunne lave et arrangement om "fejl i øl". Disse sæt var efterhånden ved at være for...

2021/07/02

Besøg hos Elverhøj Surølsbryggeri v. Jan Schmidt

Onsdag den 19. maj 2021. Besøg hos en af foreningens medlemmer, Jan Schmidt, som har fået lov af konen at lave sit eget bryg-skur i haven, hvor han kan brygge sit (sure) øl ... Konen får dog lov ...

2021/06/30

Besøg hos Mad Molly

Søndag den 11. juli 2021. Vi har i KHBL besluttet os for at ville afholde klubaftener, hvor tanken er, at vi skal nørde øl. I løbet af efteråret 2021 vil vi afholde tre sådanne klubaftener. Ti...

2021/06/30